De ce să îți înregistrezi marca la nivel european?
Înregistrarea mărcilor este un subiect ce prezintă din ce în ce mai mult interes, în special în era tehnologiei, în care protejarea proprietății intelectuale și a brandului este esențială pentru orice afacere.
Poți înregistra ca marcă aproape orice, de la denumiri (inclusiv nume de persoane), sloganuri, logo-uri, mirosuri, sunete sau și gesturi.
Marca are rolul de a diferenția produsele sau serviciile comercializate de cele ale concurenților.
Odată ce ți-ai dat seama că vrei să îți înregistrezi o marcă, este important să analizezi și pentru ce teritoriu îți dorești obținerea protecției. Mărcile sunt teritoriale și, spre exemplu, o marcă ce este protejată pe teritoriul SUA, nu va beneficia de protecție și pe teritoriul României, dacă nu este înregistrată la OSIM.
Atunci când vrei să obții protecție pentru mai multe state, o alegere oportună este înregistrarea la nivel regional, cum este înregistrarea europeană.
Ce presupune?
Înregistrarea la nivel european presupune parcurgerea unei singure proceduri în fața Oficiului European pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), în urma căreia vei obține înregistrarea mărcii pentru toate statele Uniunii Europene.
Pe scurt, o procedură = obținerea protecției în 27 de state.
Când să îți înregistrezi marca la nivel european?
Este recomandată înregistrarea mărcii la nivel european atunci când dorești să obții protecția pentru mai multe state, de exemplu, când desfășori sau intenționezi să îți desfășori activitatea la nivel european.
Beneficii
În loc să parcurgi 27 de proceduri distincte, cu legislații și costuri specifice pentru fiecare stat în parte, vei parcurge o singură procedură centralizată, cu achitarea unei singure taxe. Mai mult de atât, procedura în fața EUIPO este guvernată de regulamente europene, astfel că există predictibilitate și transparență asupra tuturor etapelor aplicabile.
Costuri
Așa cum spuneam, procedura în fața EUIPO presupune achitarea unei singure taxe pentru înregistrarea mărcii la nivelul tuturor statelor membre UE.
Taxele oficiale încep de la 850 de euro, aplicabile atât în cazul mărcilor verbale, cât și în cazul mărcilor combinate.
Concluzii
Procedura în fața EUIPO este recomandabilă atunci când vrei să îți protejezi brandul la nivel european.
Printr-o singură cerere, îți poți înregistra marca pentru toate statele membre UE, fiind recomandată atunci când desfășori sau intenționezi să îți desfășori activitatea în mai multe state membre.
Leave A Comment